Osvědčená dieta při průjmu: Babské rady, které skutečně fungují
- Banánová dieta a suchary proti průjmu
- Rýžový odvar a vařená rýže
- Strouhaná jablka a jablečné pyré
- Černý čaj a mátový čaj
- Brambory vařené ve slupce
- Mrkvová polévka a mrkvový odvar
- Bílý jogurt a kysané mléčné výrobky
- Sušené borůvky a borůvkový čaj
- Vařená mrkev a dušená zelenina
- Vývar z hovězího masa
- Solný roztok proti dehydrataci
- Zakázané potraviny při průjmu
Banánová dieta a suchary proti průjmu
Kdo z nás by to neznal - nepříjemný průjem dokáže pořádně zkomplikovat život. Osvědčená kombinace banánů a sucharů ale může být vaším zachráncem. Není to žádná věda, stačí vědět, jak na to.
Představte si, že vaše střeva potřebují něžnou náruč. Zralé banány jsou v tomto případě jako balzám na duši - obsahují spoustu draslíku, který při průjmu ztrácíme, a jejich přirozená konzistence pomáhá zpevnit stolici. K tomu přidejte křupavé suchary, a máte základní první pomoc při průjmu jako na dlani.
Nejlepší je začít pozvolna. Ráno si dejte jeden banán, zapijte ho vlažným heřmánkovým čajem a k tomu pár sucharů. V průběhu dne pak můžete přidat další banán nebo dva. Tělo vám samo napoví, co zvládne.
Babičky to věděly nejlíp - k banánům a sucharům se skvěle hodí vařená rýže. Je to taková zlatá trojka při průjmu. A když přidáte jemně nastrouhané jablíčko, děláte pro své břicho to nejlepší, co můžete.
Pití je základ, ale pozor na to jak. Zapomeňte na ledovou vodu nebo sladké limonády. Místo toho si uvařte vlažný šalvějový nebo heřmánkový čaj a usrkávejte ho průběžně celý den. Vaše střeva vám poděkují.
První den je nejnáročnější - držte se striktně banánů, sucharů a čaje. Druhý den už můžete přidat tu rýži a strouhané jablko. Třetí den zkuste vařený brambor nebo piškoty. Hlavně nic neuspěchat, střeva potřebují čas na regeneraci.
Jestli se potíže do tří dnů nezlepší nebo se objeví horečka či velké bolesti břicha, neváhejte zajít k doktorovi. Tohle už není na domácí léčbu. Ale u běžného průjmu tahle osvědčená dieta většinou zabere jako dobře namazaný stroj.
Rýžový odvar a vařená rýže
Rýžový odvar - ta stará dobrá babská medicína, co fakt zabírá! Když vás potrápí průjem, není nic lepšího než sáhnout po obyčejné bílé rýži. A věřte nebo ne, není to jen tak nějaká pověra našich babiček - i moderní věda potvrzuje, že v tom je skutečná síla.
Nejdůležitější je použít klasickou bílou rýži - žádné fancy druhy jako natural nebo parboiled tady nefungují tak dobře. Prostě vezměte rýži, pořádně ji propláchněte, až teče čistá voda, a pak ji vařte s větším množstvím vody. Na hrnek rýže tak čtyři hrnky vody, ať má z čeho pustit ty správné látky.
Po půlhodince vaření by měl být odvar krásně mléčně zabarvený. To je přesně to, co potřebujete! Tenhle zázračný nápoj pak popíjejte po troškách během celého dne. Tak čtyři až šest hrnků denně udělá svoje. Je to jako byste svému břichu dali jemnou náplast zevnitř.
První den se držte jen u odvaru - já vím, není to žádná hitparáda chutí, ale věřte mi, že to stojí za to. Váš žaludek si odpočine a přitom dostane, co potřebuje. Špetka soli neuškodí, naopak pomůže nahradit to, co tělo při průjmu ztrácí.
Když už se cítíte líp, přidejte vařenou rýži. Ta funguje jako taková houba - nasaje přebytečnou vodu ze střev. Uvařte ji tak akorát - ne na kaši, ale měkkou. Ze začátku ji jezte samotnou, maximálně s kouskem másla. Později můžete přihodit třeba vařenou mrkev.
Pamatujte - žádný spěch! První den jen odvar, pak pomalu přidávejte rýži. Jezte v klidu, po malých soustech, pořádně žvýkejte. A všechno jen vlažné - nic studeného ani vařícího.
A ještě bonus nakonec - rýže vám doplní důležité minerály jako draslík, hořčík a zinek. Plus je super stravitelná a málokdo na ni má alergii. Prostě ideální pomocník, když zlobí břicho!
Nejlepší lék na průjem je vařená rýže, banán a strouhaná jablka, to věděly už naše babičky a prababičky
Květoslava Horáčková
Strouhaná jablka a jablečné pyré
Každý z nás se někdy setkal s nepříjemným průjmem, ale naštěstí máme po ruce osvědčený lék našich babiček - strouhaná jablka. Je až neuvěřitelné, jak tahle obyčejná buchta ze zahrady dokáže zázraky s našimi střevy!
Vzpomínáte si, jak vám babička vždycky nastrouhala jablíčko, když vás bolelo bříško? Nebyla to náhoda - ta zhnědlá hmota, která na první pohled nevypadá zrovna vábně, je hotový přírodní lék. A není to jen tak ledajaké strouhání - chce to svoje know-how.
Správný postup je jednoduchý, ale důležitý: oloupeme jablko (nejlépe Golden nebo Jonagold), nastrouháme najemno a - teď přijde to kouzlo - necháme ho chvilku odpočinout, až lehce zhnědne. Tenhle moment je klíčový, protože právě tehdy se tvoří látky, které nám pomohou.
Jestli nejste fanouškem strouhání, zkuste jablečné pyré. Je to stejný pomocník, jen v hebčí podobě. Jablka prostě uvaříte doměkka a rozmixujete - žádná věda, ale účinek je famózní. Tohle je zvlášť super pro děti nebo když nemáte sílu kousat.
Možná vás napadne - proč zrovna jablka? No, obsahují pektin, takový přírodní lepidlo pro naše střeva, a třísloviny, které působí jako přírodní stahující prostředek. Je to vlastně takový přírodní balíček první pomoci.
Začněte pomalu - první den třeba jen čtyři malé porce strouhaných jablek. Připadá vám to málo? Věřte, že je lepší postupovat opatrně. K tomu hodně pijte, ale ne ledové nápoje - ty by mohly nadělat víc škody než užitku.
A ještě jedna věc - jablka sice jsou super pomocník, ale když průjem trvá dlouho nebo máte i jiné potíže, zajděte k doktorovi. I babičky věděly, že někdy je lepší nechat si poradit od odborníka.
Černý čaj a mátový čaj
Trápí vás průjem? Černý a mátový čaj jsou osvědčení pomocníci, které určitě najdete i ve své kuchyni. Naše babičky dobře věděly, proč právě tyhle dva nápoje doporučovaly při zažívacích potížích.
Doporučené potraviny | Nevhodné potraviny |
---|---|
Vařená rýže | Mléčné výrobky |
Banány | Tučná jídla |
Suchý toast | Káva |
Vařená mrkev | Alkohol |
Strouhaná jablka | Kořeněná jídla |
Černý čaj | Syrová zelenina |
Pořádně silný černý čaj, to je základ! Nechte ho louhovat klidně 7 minut - jo, je to déle než obvykle, ale má to důvod. Třísloviny v něm obsažené působí jako přírodní stahovák na podrážděná střeva. Pijte ho vlažný, po doušcích, jako když ochutnáváte dobré víno. Žádný spěch!
A co naše voňavá máta? Ta je hotový zázrak! Nejenže uleví od průjmu, ale navíc krásně zklidní podrážděný žaludek. Nejlepší je čerstvá máta přímo ze zahrádky - její vůně vám sama napoví, že děláte něco dobrého pro své tělo. Nechte ji pořádně vylouhovat, ať se uvolní všechny ty prospěšné látky.
Klíčem k úspěchu je pravidelnost. Představte si to jako celodenní rituál - šálek po šálku, v klidu a bez stresu. Žádný cukr ani med - věřte, že by vám jen přitížily. Střídejte oba čaje podle toho, jak vám to vyhovuje. Ráno třeba začněte černým a přes den si dopřejte osvěžující mátu.
A nezapomeňte na pitný režim! Voda je váš nejlepší přítel, ale žádné velké napití najednou. Popíjejte pomalu, ale průběžně. Když průjem trvá déle nebo se přidá horečka, už nečekejte a zajděte k doktorovi. I ty nejlepší babské rady mají své hranice.
Brambory vařené ve slupce
Každý z nás se někdy setkal s nepříjemným průjmem, ale naštěstí máme po ruce osvědčený lék našich babiček - brambory vařené ve slupce. Není to jen obyčejná příloha, ale hotový přírodní lék pro náš podrážděný zažívací trakt.
Vzpomínáte si, jak babička vždycky říkala, že nejlepší jsou čerstvě uvařené bramborky ve slupce? A měla pravdu! Když je správně připravíme, pomohou nám dostat se zpět do formy. Stačí je pořádně vydrhnout kartáčkem, hodit do hrnce s troškou soli a nechat probublávat asi 20 minut.
Tyhle nenápadné hlízy jsou doslova nabité draslíkem, který při průjmu tolik potřebujeme. Je to jako by nám příroda sama nachystala první pomoc - škrob v bramborách přirozeně zahušťuje stolici a vláknina pomáhá střevům vrátit se do normálu.
Při průjmu je lepší jíst brambory po menších porcích během celého dne. Zapomeňte ale na máslo nebo tuk - i když je to lákavé, vašemu bříšku by to teď neudělalo dobře. Radši si je dejte jen tak, lehce osolené.
Nejdůležitější je jíst je čerstvě uvařené. Ohřívání nebo dlouhé skladování jim ubírá na síle, takže si uvařte vždy jen tolik, kolik sníte. A začněte pomalu - první den jen pár soust a postupně přidávejte podle toho, jak se cítíte.
Tohle není žádná módní dieta, ale generacemi prověřená pomoc při zažívacích potížích. Spolu s rýžovým odvarem a suchary tvoří záchrannou síť pro naše trávení. Pamatujte ale - pokud průjem trvá dlouho nebo máte vážnější potíže, návštěva lékaře je nezbytná.
Mrkvová polévka a mrkvový odvar
Mrkev - náš přírodní pomocník proti průjmu. Kdo by si pomyslel, že tahle obyčejná zelenina může být tak účinná? Naše babičky to věděly a moderní věda jim dává za pravdu.
Když vás skolí průjem, sáhněte nejdřív po mrkvi. Díky pektinům, které v ní jsou, pomáhá zahustit to, co má být husté, a zpomalit to, co běží moc rychle. A jako bonus dostanete pořádnou dávku beta-karotenu pro posílení imunity.
Jak na to? Je to jednoduché. Vezmete půl kila čerstvé mrkve (ne ty povadlé ze spodku lednice), nakrájíte nebo nastrouháte a vaříte v litru vody. Po půl hodince máte hotovo. Pijte postupně během dne, ale každý den si uvařte čerstvou várku.
Máte už trochu lepší dny? Pak si dopřejte poctivou mrkvovou polévku. Můžete přidat i rýži - další kamarádku pro zklidnění břicha. Jen to nepřehánějte s kořením, stačí špetka soli a možná troška petržele pro chuť.
Timing je důležitý. První doušek hned po ránu, když máte prázdné břicho. Pak popíjejte přes den a večer si dejte poslední porci tak dvě hodiny před spaním. A nezapomeňte průběžně doplňovat tekutiny - průjem umí pořádně vysušit.
Co se jídla týče, dejte si pauzu od mastných dobrot a sladkostí. Vsaďte na jistotu - suchý rohlík, banán, strouhané jablíčko. Později můžete přidat vařenou rýži nebo bramborovou kaši.
Ale pozor - i když je mrkev skvělý pomocník, někdy potřebujete doktora. Tři dny průjmu, vysoká horečka nebo břicho, co hodně bolí? Nečekejte a zajděte si na kontrolu. A diabetici, opatrně - mrkev není jen samá vláknina, má i své cukry.
Bílý jogurt a kysané mléčné výrobky
Trápí vás průjem? Bílý jogurt může být vaším nejlepším přítelem v boji s tímto nepříjemným problémem. Prospěšné bakterie v kysaných mléčných výrobcích jsou skutečným pokladem pro naše střeva. Však to znáte - stačí pár lžiček kvalitního bílého jogurtu a břicho začne pomalu spolupracovat.
Když už v obchodě vybíráte jogurt, nechte ty ovocné raději být. Vsaďte na jednoduchý bílý jogurt s živými kulturami - je to taková první pomoc pro naše zlobící střeva. Řecký jogurt je taky skvělá volba, má hustší konzistenci a lépe zasytí.
Pamatujete si, jak vám babička říkávala všeho s mírou? To platí dvojnásob u průjmu. Začněte zlehka - jedna až dvě lžičky a postupně přidávejte podle toho, jak se cítíte. První den je lepší dát střevům oddych a držet se suchého rohlíku nebo rýže.
Kefír nebo podmáslí jsou taky skvělými pomocníky. Podmáslí je lehounké jako peříčko a plné vápníku a draslíku - přesně těch minerálů, které při průjmu ztrácíme. Je to jako byste svému tělu dali přesně to, co potřebuje.
Dejte si pozor na teplotu - ledově studený jogurt přímo z lednice může nadělat víc škody než užitku. Nechte ho chvilku odpočinout při pokojové teplotě, vaše břicho vám poděkuje.
Skvěle funguje také kombinace s nastrouhaným jablíčkem nebo banánem. Jen pozor, nepřehánějte to. Poslouchejte své tělo - když vám něco nesedí, raději to vynechte a poraďte se se svým lékařem. Vždyť zdraví máme jen jedno, že?
Sušené borůvky a borůvkový čaj
Sušené borůvky a borůvkový čaj jsou hotový poklad z naší přírody. Díky tříslovinám a antokyanům dokážou doslova zázraky při léčbě průjmu. Není divu, že už naše babičky přísahaly na jejich léčivou sílu - věděly dobře, proč je sušit na horší časy.
Udělat si pořádný borůvkový čaj není žádná věda. Stačí jedna až dvě lžičky sušených borůvek na hrnek, zalít vařící vodou a nechat aspoň 10 minut louhovat. Popíjejte ho v klidu mezi jídly. A jestli chcete jeho účinek ještě vyšponovat? Přihoďte do něj trochu mateřídoušky nebo heřmánku - vaše břicho vám poděkuje.
Když mlsáte sušené borůvky samotné, vystačíte si se 3-4 polévkovými lžícemi denně. Jen je pořádně rozkousejte, ať z nich dostanete to nejlepší. Je to jako byste svému trávení dali přírodní antibiotika a zároveň ochranný štít pro podrážděná střeva.
Sušení borůvek chce trochu kumštu. Teplota by neměla vylézt nad 40 stupňů, jinak přijdete o spoustu dobrot, co v nich jsou. Poznáte je snadno - správně usušené borůvky mají tmavě modrou až černou barvu a nesmí být cítit plísní ani vlhkem.
Když vás přepadne průjem, začněte s borůvkami pomalu. Nejdřív menší dávky, pak můžete přidat. Kdyby se vám zdálo, že jste trochu zacpaní, není se čeho bát - to jen třísloviny dělají svou práci.
Do jídelníčku si můžete propašovat i domácí borůvkový džem bez cukru nebo poctivý sirup. Většinou stačí dva tři dny a průjem je pryč. Jen nezapomeňte - když to nebere konce nebo je vám opravdu zle, zajděte radši k doktorovi. I když jsou borůvky hotový zázrak, někdy potřebujeme trochu větší pomoc.
Vařená mrkev a dušená zelenina
Mrkev je hotový zázrak na průjem - a není to jen prázdné povídání našich babiček. Když vás skolí průjem, uvařená mrkvička dokáže opravdu pomoct. Znáte ten pocit, když nevíte, co sníst, aby se váš žaludek konečně uklidnil?
Trik je v tom, jak mrkev správně připravit. Nakrájejte ji na menší kousky a pomalu duste do měkka. Žádné experimenty s kořením nebo máslem - čím jednodušší, tím lepší. Vážně, stačí troška vody a trpělivost.
Nejlepší je začít postupně - pár lžiček každé dvě až tři hodiny. Váš břich vám sám řekne, kdy může přijmout víc. A ten vývar, co vznikne při vaření? Ten nevylévejte, je v něm spousta dobrot pro vaše trávení.
Jestli chcete být opravdu důslední, zkuste k mrkvi přidat i petržel nebo celer. Tahle trojka funguje jako dobře sehraný tým. Ale pozor - zapomeňte na květák nebo brokolici, ty by vám teď moc nepomohly.
Pamatujte, že každý jsme jiný. Co zabere u sousedky, nemusí fungovat u vás. Proto začněte opatrně a poslouchejte svoje tělo. Klíčem k úspěchu je trpělivost a jemný přístup - žádné spěchy a experimenty.
A ten mrkvový vývar? Ten si klidně dejte během dne místo běžných tekutin. Pomůže vám doplnit, co tělo při průjmu ztrácí. Prostě nechte mrkev, ať odvede svou práci - však ona ví, co dělá.
Vývar z hovězího masa
Když vás skolí průjem, není nic lepšího než poctivý hovězí vývar. Klíčem k jeho léčivé síle je kvalitní hovězí maso s kostí, přesně takové, jaké používaly naše babičky.
Nejlepší je sáhnout po žebrech, oháňce nebo kližce - tyto části jsou doslova nabité želatinou a minerály, které vaše tělo teď zoufale potřebuje. Spěchat se nevyplatí - pořádný vývar potřebuje aspoň 3-4 hodiny pomalého vaření. Do hrnce přihoďte jen základní trojku - mrkev, celer a petržel. Víc není potřeba, věřte mi.
Ze začátku pijte jen čistý, přecezený vývar. Žádné kousky masa nebo zeleniny, prostě jen tu kouzelnou tekutinu. Nepijte ho horký - vlažný je tak akorát. Usrkávejte ho pomalu během dne, jako když ochutnáváte dobré víno.
Váš organismus při průjmu ztrácí spoustu důležitých látek, hlavně draslík a sodík. Pravidelné popíjení vývaru vám pomůže udržet všechno v rovnováze. Je to jako byste svému tělu poslali záchranný balíček plný všeho, co právě potřebuje.
V kuchyni dbejte na čistotu jako v operačním sále - při průjmu je tělo mnohem citlivější na všechny možné potvůrky. Až se vývar trochu vychladí, můžete do něj nastrouhat kousek zázvoru nebo kápnout citron - to je taková třešnička na dortu.
Kombinujte vývar s rýžovým odvarem, banánem nebo nastrouhaným jablkem. Tahle prověřená sestava vám pomůže postavit se na nohy bez prášků, pokud to situace nevyžaduje. Je to jako první pomoc přímo z babiččiny kuchyně.
Solný roztok proti dehydrataci
Když vás nebo vaše blízké postihne průjem, není to jen nepříjemné, ale může to být i nebezpečné. Nejdůležitější je zabránit dehydrataci - zvlášť u našich nejmenších nebo starších rodinných příslušníků. Naštěstí máme po ruce jednoduché řešení - domácí solný roztok, který zvládnete připravit za pár minut.
Co budete potřebovat? Jen převařenou vodu, obyčejnou kuchyňskou sůl a cukr. Do litru vlažné převařené vody zamíchejte lžičku soli a dvě lžíce cukru. Pijte ho pomalu, po doušcích - představte si, že je to jako s horkým čajem, který také nesrkáte najednou.
Ten cukr tam není jen tak pro nic za nic - pomáhá vašemu tělu lépe vstřebat sůl a vodu. Je to jako když stavíte dům - potřebujete správnou kombinaci materiálů, aby všechno fungovalo, jak má.
Chcete tip navíc? Kapka citronu dokáže zázraky - nejen s chutí, ale podpoří i vaši imunitu. A jestli máte doma jedlou sodu, špetka navíc může pomoct zklidnit podrážděný žaludek.
Pozor ale - pokud průjem trvá déle než dva dny nebo se přidá horečka či břicho bolí víc, než je vám příjemné, neexperimentujte a zavolejte doktorovi. U malých dětí radši rovnou sáhněte po speciálních roztocích z lékárny.
K tomu všemu si dejte lehké jídlo - vařená rýže, banán nebo strouhané jablíčko jsou vaši kamarádi. Tyhle potraviny pomohou vašemu břichu se uklidnit a vrátit do normálu. Vyhněte se všemu mastnému a kořeněnému - to by teď vašemu trávení zrovna nepomohlo.
Zakázané potraviny při průjmu
Každý z nás to zná - žaludek se bouří a vy honem přemýšlíte, co (ne)jíst. Nejhorší, co můžete udělat, je pustit se do tučných a smažených jídel. Představte si, jak váš podrážděný trávicí systém bojuje s mastným řízkem nebo s hranolkami z fast foodu. To je jako přilévat olej do ohně!
V prvních dnech průjmu dejte sbohem i mléku a většině mléčných výrobků. Jedinou výjimkou jsou probiotické jogurty nebo kefíry - ty naopak můžou být vaším spojencem v boji s nepříjemnými střevními potížemi.
Možná vás to překvapí, ale i zdánlivě zdravá syrová zelenina a ovoce teď musí stranou. Představte si, jak citrusy nebo zelný salát ještě víc podráždí vaše už tak podrážděné střevo. To samé platí pro brokolici nebo luštěniny - ty teď opravdu nechcete.
Ranní káva? Raději ne. A večerní sklenička vína? Na tu také zapomeňte. Váš organizmus teď potřebuje hlavně klid a dostatek tekutin, ne další dráždivé látky. Vynechte i pálivá a kořeněná jídla - chilli nebo kari by teď nadělaly víc škody než užitku.
Co se sladkostí týče, i když vás přepadne chuť na čokoládu nebo bonbóny, odolejte. Cukry můžou celou situaci ještě zhoršit. Stejně tak se vyhněte celozrnnému pečivu - teď je čas na obyčejný bílý rohlík nebo suchý toast.
Místo experimentování s polotovary vsaďte na jednoduchou domácí stravu. Vařená rýže, dušené kuře bez tuku, banán nebo strouhaná vařená mrkev - to jsou jídla, která vám pomůžou vrátit se zpět do formy.
Publikováno: 21. 06. 2025
Kategorie: Zdraví